Kostfonden
Kostfonden är en ideell förening som har till uppgift att verka för att öka den vetenskapligt underbyggda kunskapen inom klinisk nutrition, d.v.s. beträffande kostens påverkan på människors hälsa och sjukdom huvudsakligen genom att stödja, organisera och samordna kostforskning. Föreningen ämnar initiera och stödja kliniska vetenskapliga studier där kostens inverkan på en eller flera av följande sjukdomar utvärderas: Typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens, autoimmuna sjukdomar, fibromyalgi, gikt, polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), barnlöshet, akne, allergi, astma, irritabel tarm, funktionella buksmärtor, magsår, förstoppning, hemorrojder, åderbråck, tarmfickor, tarminflammationer som ulcerös kolit och Crohns sjukdom, celiaki, glutenkänslighet utan celiaki, typ 1-diabetes, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism, migrän, ätstörningar och epilepsi. Studiernas syfte ska vara att utvärdera om en viss diet eller olika komponenter i kosten kan motverka sjukdom.
Ge en gåva
PG:
900424-3
BG:
900-4243
Swish:
9004243
Org nr:
802489-3532
90-konto sedan:
2014
Nyckeltal för Kostfonden
År | 2021 | 2022 | 2023 |
---|---|---|---|
Totala intäkter (tkr) | 1404 | 1358 | 1295 |
Eget kapital (tkr) | 771 | 393 | 567 |
Administrationskostnader i % (3-års genomsnitt) | 21% | ||
Ändamålskostnader i % (3-års genomsnitt) | 90% |