Så skänker du tryggt för att hjälpa de krigsdrabbade i Ukraina

Det finns ett mycket stort engagemang bland den svenska allmänheten att vara med och bidra med hjälp till de krigsdrabbade människorna i Ukraina. Det är då viktigt att ge till en organisation som har erfarenhet och förmåga att få fram den hjälp som behövs. Just nu behöver hjälporganisationerna framförallt pengar som kan användas för att köpa in det material, medicin och förnödenheter som behövs för att hjälpa de drabbade.

Det förekommer ett stort antal insamlingar av kläder och andra förnödenheter. I en rådande katastrofsituation är det inte alltid rätt tillfälle att åka ner med kläder till flyktingarna som kanske inte har behov av just de kläderna i den situation de befinner sig i. När flyktingar börjar anlända till Sverige kan lokala hjälporganisationer komma att behöva samla in kläder och andra saker till de som förlorat allt i kriget. Tänk då alltid på att fråga efter vilket behov som finns.

Så ser du till att ditt bidrag hamnar i rätt händer. 

Det förekommer ett stort antal insamlingar i sociala medier och i ett akut läge finns risk att oseriösa aktörer försöker utnyttja människors vilja att hjälpa de nödställda. Det gäller att vara försiktig och undersöka vem som står bakom insamlingen.

Ger du till en organisation med 90-konto kan du känna dig trygg och vet att det är en kontrollerad organisation som årligen granskas av Svensk Insamlingskontroll. Ett 90-konto är ett sjusiffrigt plusgiro- eller bankgirokonto som inleds med 90. Dessa organisationer har också 90 Swish med motsvarande nummer dit man kan swisha en gåva.

Många organisationer med 90-konto arbetar med katastrofhjälp till Ukraina. Här kan du söka bland de organisationer som har 90-konto och få information om deras ändamål och var i världen de är verksamma. Privatpersoner, företag eller ekonomiska föreningar kan inte få ett 90-konto.

Alla som samlar in pengar har inte 90-konto. Privata insamlingar i sociala medier som sker via Swish har blivit allt vanligare. Du bör då själv undersöka vem som står bakom insamlingen och ställa extra frågor om hur pengarna används. -Känner du till och har förtroende för personen ifråga? Fråga gärna hur personen ska säkerställa att pengarna hamnar rätt och redovisa resultat.